Wayusa: Když chcete od energetického nápoje víc než kofein

O účincích zeleného čaje, kávy nebo třeba jihoamerického yerba maté na naši bdělost se mluví poměrně často, jedná se totiž o nápoje v Česku dobře známé. Slyšeli jste ale už o energetickém nápoji wayusa? Původem je také z Jižní Ameriky a jeho účinky jsou ještě mnohem zajímavější a efektivnější. Přesto se do našich končin dostala wayusa teprve nedávno a její pozitiva jsou zde zatím spíše utajená. Pojďte proto objevit úžasnou rostlinu dříve, než ji budou znát všichni!

Za cesmínou do Ekvádoru

Rostliny z čeledi cesmínovité jsou pěstované po celém světě a krom jejich zajímavého vzhledu si je lidé oblíbili hlavně proto, že z více než 60 druhů cesmín se dají vyrábět skvělé povzbuzující nápoje. Milovníci yerba maté dobře znají cesmínu paraguayskou, své sourozence s podobnými účinky má ale strom i v Číně, Tibetu nebo třeba Mexiku. Některé cesmíny mají dokonce medicínské využití. 

Nápoj wayusa se připravuje také z listů cesmíny, a to z Ilex guayusa (cesmíny guayusa), která má svůj domov rovněž v Jižní Americe, konkrétně pak hlavně na východě Ekvádoru v provinciích Pastaza a Napo, ale také v Peru či Kolumbii. 

Místní domorodci samozřejmě mají zkušenosti s wayusou už po mnohá staletí a její stimulační účinky jsou pro ně velmi důležité. Úplně původně nápoj pili v pralese lovci před výpravou za kořistí, aby dodali kvalitu a sílu svým smyslům při nočním lovu, proto se mu také přezdívalo „noční strážce/hlídač“. Dneska se pro své stimulační účinky nápoj z jihoamerických pralesů rozšiřuje do celého světa.

co je to wayusa

Proč wayusu vyzkoušet?

V listech cesmíny guayusa je velké množství přírodního kofeinu, což právě způsobuje onu pověstnou bdělost a vytříbenost našich smyslů. Tohle ale nejsou zdaleka jediné bonusy téhle tajemné bylinky. Ukrývá v sobě také velké množství vitamínů (zejména C a D) a minerálů. Draslík je skvělý pro oběhový systém, zinek pro imunitu a o důležitosti hořčíků a vápníků víme všichni. 

Dále ve wayuse najdete theobromin, který má mimo jiné významné protizánětlivé účinky a dokáže účinně působit na stres či vysoký krevní tlak, a karotenoidy pro ostrý zrak i kvalitní sluch. Taky nesmíme zapomenout na antioxidanty, látky tolik důležité pro boj s projevy stárnutí. I tak jsme určitě neobsáhli vše!

Wayusa versus káva/maté

Mnohým na probdělé noci a brzké ranní vstávání vždycky stačil hrnek silné kávy případně exotičtější kalabasa maté, tak proč to měnit? Postavíme-li čaj wayusa vedle yerba maté a budeme porovnávat, rozdíly nebudou úplně výrazné, ale nějaké přesto objevíme. Wayusa v sobě obsahuje navíc ještě jednu dosud nezmíněnou látku, a to aminokyselinu L-Theanin. Ta dokáže v těle navodit uklidňující a relaxační účinky. Výsledkem je proto bdělost a výkonost, ale i jistý pocit pohody. Vedle toho yerba maté člověka stejně nakopne a nabudí, klidní se ale cítit nebudete. Mimochodem wayusa má navíc pro mnohé příjemnější chuť bez oné hořkosti typické právě pro yerba maté.

Při srovnání s kávou jsou rozdíly mnohem markantnější. Hrnek silné kávy dokáže vaši energii doslova vystřelit na měsíc, ale pak vás rychle vrátí nohama na zem. Kofein se totiž v případě kávy vyloučí okamžitě a jeho účinek si užijeme většinou jen něco mezi jednou až třemi hodinami. Pak naše energie velmi rychle mizí a přichází ještě větší únava. Wayusa přinese stejný pocit energie až na šest hodin, a to i přesto že obsahuje kofeinu méně!

Jak na přípravu wayusy?

Základní příprava energetického nápoje wayusa není nějak složitá. Sušené a rozdrcené listy jsou snadno k dostání online či v našich specializovaných kamenných prodejnách. Vždy dbejte na kvalitu produktu a sledujte zejména původ listů. 

Na litr vody budete podle vlastní chuti potřebovat 2 až 4 polévkové lžíce drcených listů. Nejdůležitější je listy hlavně nespálit. Proto je nejprve v konvici či kalabase zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Zbývající část vody ohřejte na 80 °C a dolijte jej do nádoby. Pak už stačí počkat až bude mít nápoj pitelnou teplotu, většinou je to ale prakticky ihned.

Pokud si účinky chcete vyzkoušet, ale příprava je na vás moc složité, můžete sáhnout po wayusa sirupu, který můžete jednoduše ředit se studenou či teplovou vodou. Ideální poměr závisí na koncentraci a výrobce jej z pravidla uvádí na etiketě výrobku. Co se týče ceny wayusy, není nějak vysoká i přes své skvělé účinky.

priprava wayusy

Uvařeno! Vypito! Na co se těšit?

Až dopijete první kalabasu wayusy, pečlivě sledujte, jak se cítí vaše tělo. Většina lidí se velmi rychle dočká příjemného přívalu energie spolu se schopností se dobře soustředit na jednu činnost. Tento pocit vydrží několik hodin, kdy vaše výkonost bude stabilní a kvalitní. Krom toho by se měla dostavit i dobrá nálada a příjemný pocit klidu či pohody.

Wayusa může mít také vliv na vaše vědomé snění a může zvýšit sexuální energii. Z dlouhodobého hlediska má pozitivní vliv na zdraví srdce, jater či ledvin a zabráni zbytečnému stárnutí vašeho těla.

A pro koho se wayusa hodí?

Energetický nápoj tohoto typu ocení všichni, kdo potřebují dlouho a soustředěně pracovat, zároveň ale myslí na své zdraví, a proto nepodléhají přílišné konzumaci kávy. Ta má jistě také svá pozitiva, ale obsah kofeinu je vyšší a účinek naopak kratší. Z dlouhodobého hlediska je proto wayusa mnohem vhodnější. Jihoamerický nápoj má krom stimulačních účinků navíc i spoustu dalších pozitiv, která potěší každého, kdo se zajímá o své zdraví.

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

Používáme ověření věku Adulto