Proč zařadit do jídelníčku potraviny z konopné mouky?

Minerály, vitamíny, vláknina a bílkoviny, ale i omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto lidskému tělu nesmírně prospěšné látky najdete v konopných semínkách, které jsou proto po právu považovány za úžasnou a všestrannou superpotravinu. Do stravy se dají zařadit přímo nebo jako konopná mouka, která vzniká lisování konopných semínek za studena. Tato zdravá mouka se dá skvěle používat ve spoustě potravinách. Pojďme se podívat na veškeré její benefity a výhody. 

Narazíte-li na e-shopech či v kamenných prodejnách na konopné potraviny s velkou pravděpodobností to budou právě potraviny s přídavkem konopné mouky, případně konopného oleje či přímo celých konopných semínek. K dostání jsou například konopné těstoviny, různé druhy sušenek, pesta, chutney nebo třeba čokoláda s příjemně křupavými celými konopnými semínky. 

Pokud preferujete raději vlastní přípravu potravin, sežeňte si samotnou konopnou mouku, kterou můžete používat velmi podobně jako kteroukoliv jinou mouku. Velkou výhodou je, že koláč z konopné mouky bude navíc bezlepkový. Konopná mouka je totiž přirozeně bezlepková. Nicméně pro přípravu těsta, které musí při pečení trošku „vyskočit“, ji je nutné smíchat s moukou běžnou (například pšeničná či žitná). Proto v případě, že budete nakupovat hotové konopné produkty a máte alergii na lepek, raději čtěte složení a ověřte si, že výrobce konopnou mouku s ničím nemíchal.

Co důležitého ukrývá konopné semínko

Konopná mouka je nejen bezlepková, ale má v sobě navíc velmi vysoký obsah bílkovin, a to až přes třicet procent. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro naše svaly, takže jejich obsah musíme ve stravě úzkostlivě hlídat. Proteiny se ale v čistě rostlinné stravě vyskytují poměrně málo, proto jsou konopná semínka ceněná zejména vegetariány a vegany. Dále mají konopná semínka tu výhodou, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, která naše tělo nedokáže samo vytvářet, a proto je musí přijímat ve stravě. Díky tomu jsou konopná semínka považována za takzvaný úplný zdroj bílkovin.

Náš trávící trakt velmi ocení také vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která dokáže čistit tlusté střevo a má také pozitivní vliv na naše vyměšování. Konopná mouka obsahuje navíc dvě důležité esenciální mastné kyseliny: omega 3 a omega 6. Zejména té první se nám v našem běžném jídelníčku velmi často žalostně nedostává. Obě patří mezi zdravé nenasycené tuky, které na rozdíl od nasycených tuků (těch je naštěstí v konopných semínkách minimum) našemu tělu velmi prospívají. 

A v neposlední řadě konopná semínka, a tedy i konopná mouka, obsahují skvělou kombinaci minerálů a vitamínů. Z vitamínů je to například vitamín B, který často potřebují suplementovat zejména děti a těhotné ženy. Co se týče minerálů, nechybí železo, draslík, hořčík či vápník a fosfor.

konopne seminko praha

Jak péct z konopné mouky?

Konopná mouka má velmi lahodnou a příjemnou chuť, která může pozměnit celkový chuťový dojem z mnohých jídel. Je jen na vás, jaké množství jí do svých oblíbených pokrmů přidáte. Základní pravidlo zní, že pokud nahradíte klasickou moukou doporučenou v receptu až z třiceti procent moukou konopnou, na výsledný produkt by to nemělo mít žádný negativní vliv. 

Mnozí milovníci konopné mouky nahrazují až polovinu mouky v receptu moukou konopnou. Pokud se navíc chystáte péct dobroty, které nemusí v troubě nabýt (různé křupavé sušenky či základy pod krémovou vrstvu), klidně přidejte do receptu výhradně mouku konopnou.

Mouku z konopného semínka lze přidávat do palačinek, lívanců, koláčů či do těsta na chleba. Dají se z ní péct rozličné dezerty, ale i slané koláče. Využívat se dá zkrátka jako kterékoliv jiná mouka třeba také pro zahuštění omáček a různých kašovitých pokrmů.

Jak ještě konzumovat konopné semínko?

Snadno dostupná jsou loupaná či neloupaná konopná semínka, která můžete zařadit do stravy různými způsoby. Neloupaná si v sobě déle a lépe uchovají všechny zmíněné látky, a to i v případě tepelné úpravy. Nejjednodušší je posypat semínky jogurt, ovesnou kaši, zeleninový či ovocný salát. Někdo je sype také na těstoviny s omáčkou či krémové polévky. Velmi oblíbená jsou v posledních letech také různá ořechová másla, která jdou rovněž koupit s přídavkem konopného semínka.

Dále může konopné semínko nahradit strouhanku při pečení či smažení anebo doplnit vaše ranní smoothie. Vegani z něj vyrábějí velmi chutné konopné mléko či je přidávají rozemleté do RAW energetických kuliček. Až se budete příště večer shánět po něčem dobrém k televizi, zkuste si konopná semínka zlehka opražit třeba i se solí.

potraviny konopna mouka

A kdo by si měl tedy konopnou mouku či semínka hojně dopřávat?

Především všichni vegani a vegetariáni shánějící se po přírodním zdroji bílkovin, radost tedy udělá i všem sportovcům a kulturistům, kteří potřebuji dostatek proteinů pro své svaly. Obrovskou službu udělá konopná mouka také všem lidem trpícím na intoleranci lepku a lidem s problematickým zažíváním, zejména pokud chtějí předcházet zácpě

Velmi prospěšná je také pro ženy při PMS či menopauze, které často trpí na nedostatek esenciálních masných kyselin. Velmi vhodná je také pro dětí a v těhotenství.

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

Používáme ověření věku Adulto