HHC: kanabinoid opředený tajemstvím

O různých kanabinoidech jsme toho na našem blogu napsali už opravdu hodně, věnovali jsme se nejznámějším, tedy THC a CBD, i méně známému CBG. Nicméně těchto látek bylo objeveno už přes sto druhů a o mnohých z nich se toho stále příliš mnoho neví. Dnes se budeme věnovat kanabinoidu HHC, který je zatím tak trochu opředen tajemstvím, nicméně pomalu se dostává do povědomí široké veřejnosti, a to i u nás v Česku. Pojďme se podívat na to, jaké má účinky ve srovnání s dalšími kanabinoidy, jak s ním pracují české zákony a kde se vlastně vzal.

Původ HHC kanabinoidu

Hexa-hydro-kanabinol, zkráceně HHC, byl poprvé vytvořen v USA už před více než sedmdesáti lety chemikem Rogerem Adamsem díky hydrogenaci, kdy ke klasickému THC přidáme vodíkové molekuly. O přesném chemickém postupu hydrogenace, což je poměrně běžně používaný chemický proces, toho nemusíme vědět příliš, stačí nám vědět, že látky vzniklé tímto způsobem nabízí vysokou odolnost proti termooxidačnímu rozkladu. Co to znamená? HHC je oproti THC odolnější a tolik mu nevadí teplo a UV záření.

Kanabinoidy se dělí na syntetické a přírodní. HHC je tak trochu mezi, a patří tedy do skupiny semi-syntetických. Samotná látky by sice šla syntetizovat přímo z konopí, ale ve velmi malém množství. Bylo by to proto nesmírně nákladné a nevýhodné. Reálně je proto na trhu dostupné pouze HHC vyrobené zmíněnou hydrogenací. Dnes se už navíc HHC vyrábí nejen z THC, ale i přímo z CBD.

co je hhc

V čem se liší účinky HHC?

A proč se tedy vlastně o HHC zajímat? Přesné účinky HHC jsou tak trochu neprobádané vody a zatím neexistuje příliš mnoho studií, které by dokázaly o této látce poskytnout jasné a komplexní informace. Jednotlivé vědecké studie se navíc velmi často neshodují či si dokonce protiřečí. Není úplně jasné, čím to je, ale jádro problému tkví pravděpodobně v tom, že výsledný kanabinoid obsahuje dvě různé molekuly: 9R HHC a 9S HHC. První zmíněná se dokáže účinně vázat na endokanabinoidní receptory, a tedy dokáže v našem těla vyvolávat prakticky stejné účinky jako THC, druhá zmíněná molekula to ale nedokáže. 

Z toho plyne, že abychom díky HHC rozvinuli v našem těle podobný stav jako po požití THC, budeme do těla muset dostat mnohem větší množství této látky. Pokud ale užijeme HHC opravdu hodně, je velmi pravděpodobné, že se budeme cítit stejně jako po požití THC. Jako hlavní pozitivum se zmiňuje utlumení bolesti, které ale zatím dokázaly pouze testy na laboratorních potkanech. 

Jak ale dobře víme, THC může přinášet i nežádoucí účinky, jako je například psychóza, závratě, úzkost, závislost či srdeční poruchy, a tím výčet nekončí. Na výzkumy okolo HHC se sice zatím příliš nedá brát ohled, protože jsou takříkajíc v plenkách, nicméně je velmi pravděpodobné, že vedlejší účinky budou dost podobné.

O kolik je tedy HHC slabší? Aneb HHC versus THC

I tady to nelze říct úplně jednoznačně, nicméně mnozí odborníci se shodují na tom, že HHC je cca o 50 % slabší než známější a populárnější THC. Krom toho, že by mělo HHC zmírňovat bolest, hodně se dává také do spojitosti s kvalitnějším spánkem. Někteří lidé ale naopak tvrdí, že stejně jako THC může u některých dlouhodobých uživatelů HHC způsobit spíše nespavost.

O tom, jestli je nebo není bezpečné užívat HHC tedy musí rozhodnout každý spotřebitel sám, jelikož neexistuje žádné jednoznačné stanovisko vědců. Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že nebyly vědecky potvrzeny ani žádné vyloženě negativní účinky, o nichž jsme hovořili výše. Vychází se spíše z nežádoucích účinků THC, který by potencionálně mohly být způsobeny i HHC. 

hhc vs thc

A co na to zákony?

Tak tady budeme muset být opravdu opatrní. Vzhledem k tomu, že se HHC objevilo na českém trhu teprve nedávno, není úplně jasné, jak se k němu budou české zákony stavět. Existují Nařízení vlády o seznamu návykových látek, které je pravidelně aktualizováno a rozšiřováno. V létě 2022 v něm HHC ještě nefiguruje, takže je z pohledu práva zatím v České republice látkou legální. Nicméně tento seznam podléhá pravidelnému doplňování, takže to, co platí nyní, nemusí být za pár týdnu pravda. Prakticky veškeré kananiody z konopí ale podléhají mnohým regulacím.

Jaké jsou formy HHC?

V České republice je HHC k dostání v různých formách. Poměrně populární jsou HHC květy, což jsou odrůdy konopí s vysokým obsahem CBD doplněné o různé množství extraktu HHC. Sehnat ale můžete například i HHC bonbóny či HHC olej. Nicméně prodejců produktů s obsahem HHC je na českém trhu velmi málo. Při nákupu doporučujeme velmi pečlivě vybírat. 

Až se budete pouštět do testování produktů s HHC, mějte stále na paměti, že se jedná o látku, jejíž účinky mají zatím v mlze i nejpovolanější odborníci, a je proto potřeba být při jejím užívání ve střehu. Začněte raději s velmi nízkými dávkami, abyste si byli jistí, že HHC nemá zrovna na vaše tělo nepříjemné nežádoucí účinky, která tak často nastávají při užívání THC.

Používáme ověření věku Adulto