Co víme a nevíme o nejslavnějším kanabinoidu THC?

Po právu je THC jedním z nejdiskutovanějších kanabinoidů v rostlinách konopí, a to z jednoho prostého důvodu. THC je totiž látkou psychoaktivní a dokáže nebezpečně měnit stav našeho vědomí. Na druhou stranu nic není černobílé a my už dnes víme, že účinky THC mohou být do jisté míry také pozitivní. Ulevuje od bolesti, může pomáhat při psychických problémech a je potenciálním protinádorovým činidlem. Však ho také od letošního jara v Brně pěstuje a prodává samotná Fakultní nemocnice u sv. Anny.

THC v marihuaně

Tetrahydrocannabinol, zkráceně zvaný THC, je hlavní psychoaktivní látka obsažená v rostlinách konopí. Je zodpovědná za onen zvláštní stav “high” po konzumaci marihuany doprovázený euforií, emocemi a zlepšenými náladami. Někomu ale může naopak přivodit úzkost, strach a nečekané emoční výkyvy. 

Princip této reakce je poměrně složitý, ale nám bude stačit vědět, že jeho chemická struktura dovoluje THC interagovat s endokanabinoidním systémem v těle, který má v našem organismu největší zastoupení receptorů, v případě ECS takzvaných kanabinoidních receptorů, které se nachází na povrchu většiny buněk a fungují jako spouštěče biochemických reakcí těla. Mají vliv na tělesnou teplotu, hladinu hormonů, pocit únavy a spánek, emoce a metabolismus.

Účinky THC

Pojďme si narovinu říct, že THC má celou škálu nevýhod. Nežádoucí je ze zdravotních důvodů jeho psychoaktivita, ale také vysoký potenciál návykovosti. Odborníci se snaží pracovat s konopím s co nejnižším obsahem THC a hledat spíše mezi dalšími kanabinoidy. Na druhou stranu existuje léčebné použití THC, které má prokazatelné benefity. Užívá se vnitřně ve formě tinktur, sirupů nebo třeba kapek, ale i jako protizánětlivé krémy a masti. 

Mezi potenciální pozitivní účinky THC patří hlavně úleva od bolesti, což často oceňují pacienti s rakovinou. U onkologicky nemocných pacientů se THC může využít také k tlumení nevolnosti a zvracení či k navrácení chuti k jídlu po chemoterapiích.

Velký vliv může mít THC tké na léčbu posttraumatické stresové poruchy, která většinou přináší úzkosti, deprese, problémy se spánkem, noční můry, strach ze společnosti či neustálý neklid. 

THC má navíc protizánětlivé a protinádorové účinky, dokáže tedy potlačovat rakovinné bujení a bojovat v našem těle se záněty všeho druhu. Působí také jako svalový relaxant, což zase oceňují pacienti s roztroušenou sklerózou.

Nežádoucí účinky THC

  • sucho v ústech
  • zarudlé a podrážděné oči
  • zhoršení paměti a zhoršené kognitivní funkce
  • úzkost, paranoia, psychózy
  • negativní vliv na dlouhodobé zdraví při častém užívání
  • a další

THC vs. CBD

V konopí nicméně nalezneme více než 100 dalších kanabinoidů a ne všechny mají stejné účinky jako THC a ne všechny spouštějí v našem těle problematické reakce a závislost. Do protikladu se často staví stále populárnější CBD, které má v podstatě stejné benefity jako samotné THC, ale na rozdíl od něj nemá psychoaktivní účinky a hlavně nemá návykový potenciál.

Zákonnost THC

Léčebné použití THC  je v posledních měsících zejména v Česku velkým tématem. Velký krok v tomto směru udělala Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, v jejímž Centru pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA a LF MU byly léky z konopí předepisovány už několik let. Letos se však nemocnice rozhodla pěstovat a vyrábět vlastní léky. 

Nemocnice u sv. Anny tak jen upevnila svou pozici české jedničky v oblasti výzkumu a léčby konopím. Více se můžete dozvědět na stránkách nemocnice. Je tedy zřejmé, že v Česku se tak trochu lámou ledy a také v nemocniční lékárně si dnes můžete koupit tobolky s obsahem nejen THC.

Právní status veškerých kanabinoidů (a THC zvláště!) se liší po celém světě. V některých státech je legální pro rekreační využití, jinde pouze pro lékařské a někde ani to ne. 

Otazníky kolem THC

Co byste si tedy z těchto informací mohli odnést? Třeba to, že THC sice má mnohé léčebné účinky a běžně s ním dnes začínají pracovat také lékaři, ale na druhou stranu je to stále spousta otazníků. Určitě je proto dobré užívat konopné léky po dohodě s lékařem a hlavně v odpovídající kvalitě. Pamatujte, že může mít negativní vliv na naši psychiku a má řadu vedlejších účinků. Dlouhý je také metabolismus THC, který probíhá v játrech. THC může být detekováno v moči, krvi nebo slinách ještě několik dní až týdnů po užití.

cbweed-medailonek

Společnost Cbweed

Psal se rok 2017, když parta devíti kamarádů žijících v okolí italského města Forlì dostala společný nápad. Každý odborníkem na jinou oblast, ale všechny spojovalo jedno: vášeň pro konopí a nekonečné možnosti využití této úžasné rostliny.