Legalizace THC a konopí ve světě: Lámou se konečně ledy?

Minule jsme se na našem blogu zabývali THC, jedním z nejdiskutovanějších kanabinoidů na světě. Důvodem je fakt, že i když má “tetrahydrocannabinol” spoustu benefitů, je také psychoaktivní a pojí se s ním i nežádoucí účinky. Tentokrát se ale podíváme na to, jak se k němu staví ve zbytku světa. Stejně jako v Česku je i v dalších zemích legální pěstování a užívání pro lékařské účely, v některých je naopak zcela nelegální a v některých je zase legální dokonce i pro rekreační účely. Jak se v tom tedy vyznat?

legalizace-thc 

Konopí je tu s lidstvem už hodně dlouho. Patří mezi jednu z prvních domestikovaných rostlin a jeho využití v rituálech, léčbě i běžném životě nás provází už minimálně dva tisíce let. Mnohem mladší je téma právního statutu konopí. Ještě v 19. století prožívalo svůj zlatý věk, se začátkem 20. století ale země postupně začaly přijímat zákony, která jej naopak úplně zakazovaly. S příchodem století jednadvacátého se zákony opět mění a na scénu přichází téma opětovné legalizace THC a konopí. 

Proč je lepší legalizovat THC?

Legalizace konopí je aktuálně velkým tématem v celé Evropské Unii a také v České republice. K legalizaci se rovněž přiklání národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který jako hlavní argument  právní regulace konopí uvádí větší kontrolu nad českým konopným trhem a z toho plynoucí vyšší příjmy do státního rozpočtu.

Legalizace navíc přinese větší regulaci trhu, a my budeme mít více informací o původu konopí, jeho kvalitě, i o reálné velikosti trhu. Zákonem nastavená pravidla se pak nejen snadněji dodržují, ale také lépe vymůžeme jejich porušování. Uvědomme si, že uživatelé konopí byli a budou, ať už je to legální nebo ne.

Další očekávatelnou výhodou legalizace konopí je možnost detailnějšího vědeckého zkoumání účinků nejen THC, ale i dalších kanabinoidů. Zásadním argumentem je poté fakt, že prohibice a zákazy ve společnosti nikdy nefungovaly a nevedly ke snížení kriminality, ba naopak perzekuce většinou znamená bujení černého trhu, který může být tím opravdovým problém. 

Vlna legalizace ve světě

Obrovským průlomem v tématu legalizace konopí byl rok 2012, kdy se americký stát Washington jako první rozhodl marihuanu na svém území legalizovat a od 1. ledna roku následujícího povolil první konopný klub, kde bylo možné soukromě kouřit marihuanu.  Washington následovalo Colorado a v roce 2013 udělala velký krok Uruguay, která se stala prvním státem, který legalizoval pěstování, prodej i užívání marihuany. Velký  mezníkem byl taky rok 2018, kdy pro rekreační účely legalizovala konopí také Kanada.

Jednotlivé státy dnes přistupují ke konopí různě a často, když není jeho užívání povoleno plošně, je možné jej aspoň využívat pro lékařské účely. V některých státech došlo alespoň k dekriminalizaci marihuany (např. Kolumbie, Ekvádor či Švýcarsko). THC, marihuana a světové právo je nicméně stále velmi složitou a komplexní otázkou. Od roku 2022 jsou pak právě zmiňovaná Uruguay a Kanada jedinými zeměmi, kde celostátně platí legalizace pěstování, konzumace i výměnný obchod s rekreačním konopím.

Legalizace konopí a THC v Evropě aktuálně rovněž prochází velkými změnami, v jejichž čele stojí Německo, které vneslo v letošním roce do celé debaty nový a svěží vítr, protože od dubna zcela legalizovalo konopí pro rekreační účely.

Budoucnost legalizace THC a konopí

Otázka legalizace THC a konopí zůstává zatím stále otazníkem, ale vývoj v posledních letech nejen v Evropě, ale i Česku začíná naznačovat, že se takříkajíc lámou ledy a pravděpodobně bude nejen v Evropské Unii přibývat země, kde se právní status marihuany a THC bude měnit. Stále ale platí, že Německo bude teprve devátým státem světa, který celostátně legalizuje rekreační užívání konopí. 

V Evropě jde příkladem Malta, kde je poměrně velká svoboda i v pěstování. V domácnosti si každý může sám pěstovat až 4 rostliny konopí a běžně se může pohybovat s až 7 gramy sušiny. To znamená, že jsou tu mnohem mírnější zákony něž třeba v opěvovaném Nizozemsku!

V Africe je poměrně benevolentní Jihoafrická republika s legálním užíváním v soukromí, lékařská marihuana má zelenou také na Novém Zélandu a v Austrálii. V Asii je z těch progresivnějších Thajsko, kde se ale zákony hodně mění. Závěrem je nutné upozornit na to, že právní statut konopí v jednotlivých zemích se hodně liší a rychle mění, proto pokud někam cestujete, zjistěte si vždy ty nejaktuálnější informace, abyste předešli problémům.

cbweed-medailonek

Společnost Cbweed

Psal se rok 2017, když parta devíti kamarádů žijících v okolí italského města Forlì dostala společný nápad. Každý odborníkem na jinou oblast, ale všechny spojovalo jedno: vášeň pro konopí a nekonečné možnosti využití této úžasné rostliny.