Diskuse o legalizaci konopí je nejdál za poslední roky. Jak se můžeme zapojit my?

I když to tak dlouho nevypadalo, poslední informace naznačují, že možná už příští rok se stane v Česku zlomovým a trh s konopím se u nás značně rozvolní. Sám národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil podporuje přijetí zákona legalizující konopí. Pojďme se podívat na to, proč je podpora legalizace dobrý nápad a co by se tím mohlo změnit. Možná vás i napadne, jak byste sami k diskusi o legalizaci konopí mohli přispět.

Proč legalizovat konopí?

Hlavním argumentem nejen národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, ale i dalších podporovatelů právní regulace konopí je větší kontrola nad českým konopným trhem a z toho plynoucí vyšší příjmy do státního rozpočtu.

Aktuální návrh zákona na legalizaci konopí je poměrně přísný a bude se jednat o mnohem větší regulace než třeba v případě tabákových výrobků. Stát by plně kontrolovat a uděloval licence pro pěstování, prodej, distribuci i provoz speciálních konopných klubů. Právě udělování licencí by mohlo znamenat větší přehled státu, ale i větší příjem. Výnos daně z konopí by podle odhadu mohl být až dvě miliardy korun. Část těchto peněz by pak měla směřovat i na prevenci a osvětu.

Veřejné mínění o legalizaci konopí je nicméně zatím ambivalentní a občas panují zbytečné obavy. Nicméně diskuse o právní regulaci konopí probíhá aktivně i v dalších zemích, aktuálně například v Německu, kde se nyní diskutuje o uzákonění rekreačního užívání marihuany pro osoby starší 18 let. Otázkou ještě zůstává konkrétní definice „rekreačního užívání“, a to v rámci celé EU. Obrovským argumentem je i zde ekonomický dopad legalizace konopí.

legalizace-konopi

Další argumenty pro regulaci konopí

Možná nikdy ještě nebyl svět ke konopí tak benevolentní jako dnes, přesto je ale ve většině zemí světa stále nelegální. Obhájci legalizace i její odpůrci často používají extrémní a přehnaná tvrzení. Vždy je dobré držet se pravdivých faktů a diskutovat s rozmyslem a rozvahou. Obhájci legalizace konopí ve světě jej často vynášejí do nebes a dělají z něj magický a tajemný lék na všechny problémy i nemoci. Odpůrci naopak argumentují přehnanými příklady nežádoucích účinků.

Na mnoho let bylo konopí velkým tabu a projevilo se to také na výzkumech účinků na lidský organismus, takže i když tušíme, že některé kanabinoidy mají pozitivní ba dokonce léčebné účinky, chybí dostatek studií, které by to potvrdily. Právě legalizace by mohla pomoci k dalšímu vědeckému bádání.

Legalizace také přinese větší regulaci trhu, budeme mít více informací o původu konopí, jeho kvalitě, i o reálné velikosti trhu. Jasně daná pravidla se pak také budou lépe dodržovat a případně trestat jejich nedodržování. Realitou je, že uživatelé konopí byli a budou, ať už je to legální nebo ne. 

I když je potřeba k užívání konopí přistupovat s rozvahou a bezpečně, mnohé studie naznačují, že její užívání je bezpečnější než alkohol a tabák. Tyto látky mají například v Americe na svědomí mnohem více životů než konopí.

Jedním z dalších důležitých argumentů je také fakt, že prohibice a zákazy stejně nefungují a nevedou ke snížení kriminality. Naopak je vynakládáno zbytečně mnoho prostředků na zbytečnou perzekuci spíše uživatelů konopí, než abychom dokázali postihnout samotnou výrobu či distribuci ilegálních látek.

Tím výčet výhod legalizace nekončí, ukázali jsme si ale základní princip, kdy zbytečná kriminalizace znamená spoustu nesmyslně vydaných peněz ze státní pokladny. Legalizace přinese regulaci, kontrolu, a navíc peníze do státní kasy.

Jak ovlivnit proces legalizace konopí ve své zemi

V podstatě je na každém z nás, jak se k legalizaci konopí postavíme, nicméně určitě je dobré, aby se stále více rozvíjela veřejná debata na toto téma. Je dobré více mluvit o léčebném konopí a jeho účincích, za zmínku stojí i jednotlivé kanabinoidy s pozitivními účinky, jako je například CBD.

Na druhou stranu je důležité držet se faktických a reálných argumentů a nedělat z konopí bájnou rostlinu nekonečných účinků a připustit, že ono často zmiňované THC zkrátka je psychoaktivní a pro lidský organismus nepřináší mnohá pozitiva.

Můžeme tedy otvírat smysluplnou a konstruktivní debatu, aniž bychom brali argumenty druhé strany na lehkou váhu. Můžeme svůj názor vyjádřit v peticích na podporu legalizace marihuany nebo třeba jen vtipným tričkem Tričko Give weed a chance.

Používáme ověření věku Adulto