Jak na legální pěstování konopí?

Nakupujete občas konopnou kosmetiku nebo byste si ji třeba i rádi doma vyráběli pro vlastní účely a zajímá vás, jak je to vlastně s právním statutem pěstování konopí? Pojďme si dnes vysvětlit, jaké odrůdy je možné volně pěstovat, a hlavně si říct, že legální je pouze pěstování konopí technického s nízkým obsahem THC. Zní to možná složitě, ale nebojte, není!

legalni-pestovani-konopi

Trocha terminologie na úvod

Pěstování konopí je aktuálně v Česku povolené, ale jen pro některé odrůdy. Hlavní roli hraje THC, jeden z nejdiskutovanějších kanabinoidů v rostlinách konopí, jelikož je látkou psychoaktivní a dokáže nebezpečně měnit stav našeho vědomí. Neznamená to ale, že by THC nemělo i lékařské využití a v některých situacích nebylo pro pacienty pomocníkem.

Nicméně právě podle obsahu THC rozdělujeme konopí na dva druhy:

  • Technické konopí: označuje konopí s obsahem do 1 % THC
  • Marihuana: označuje konopí s obsahem nad 1 % THC

Obojí se v Česku aktuálně pěstuje, ale marihuanu je možné pěstovat pouze se speciální licencí a výhradně pro lékařské účely. Aktuálně se to děje třeba ve Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, v jejímž Centru pro léčbu bolesti Anesteziologicko resuscitační kliniky FNUSA a LF MU byly léky z konopí předepisovány už několik let. Od letoška nemocnice pěstuje vlastní lékařské konopí a vyrábí vlastní léky s obsahem THC. Počty legálních pěstitelů léčebného konopí se v posledních letech výrazně zvyšují, což ukazuje na určitý nový trend ve společnosti.

My se ale budeme bavit o konopí technickém, tedy o tom s minimálním obsahem THC, které lze pěstovat bez speciálních povolení a licencí. V Evropské Unii je tato problematika řešená speciálním seznamem povolených odrůd, které lze bez obav legálně pěstovat. Tyto odrůdy mají všechny obsah THC pod 1 %, v ČR se hladina tolerance zvedla z 0,3 % právě na 1 %, protože je pro pěstitele velmi těžko ovlivnitelné, že obsah THC během pěstování mírně nestoupne. Dobré podmínky a vhodné počasí totiž dokáží obsah THC v rostlině zvyšovat. 

Legální konopné odrůdy snadno naleznete třeba na wikipedii. Pokud se chcete vyhnout problémům při pěstování konopí, snažte se při nákupu semínek získat certifikát potvrzující, že se jedná o odrůdu z povoleného seznamu.

Využití technického konopí

Pěstování technického konopí pro osobní potřebu je tedy v České republice zcela legální a je jen důležité dbát na kvalitní a ověřeného dodavatele semínek. Samotné využití technického konopí je opravdu široké. Mnozí lidé z něj vyrábějí léčebné masti, přírodní kosmetiku, oleje či spoustu dalších finálních produktů. Třeba pro výrobu textilií se konopí používá už tisíce let.

Pěstování konopí a legislativa

Jste-li malými pěstiteli s pár rostlinami a dali jste si pozor na to, že jste pořídili semínky odrůdy zapsané ve zmíněném Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin platném po celé EU, udělali jste vše podle českých zákonů. 

Máte-li v plánu pěstovat technické konopí na ploše nad 100 m2, budete muset informovat příslušný celní úřad. Citujeme ze Zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách: “Osoby pěstující rostliny technického konopí na celkové ploše větší než 100 m2 jsou povinny předat hlášení místně příslušnému celnímu úřadu podle místa pěstování, písemně nebo v elektronické podobě.”

Metody pěstování technického konopí

Nejtradičnější a asi nejpřirozenější je metoda outdoor pěstování, kdy rostliny pěstujeme klasicky venku v záhoně, hlídáme pouze ideální podmínky. Tento způsob je finančně nejvýhodnější, umožňuje rostlinám dorůst do větší výšky a přináší tak větší výnos. Ne každé klima se ale pro venkovní pěstování hodí, problémem může být i větší a častější výskyt škůdců.

Další možností je pěstování ve skleníku, které částečně dokáže rostliny ochránit před jednotlivými vlivy vnějšího prostředí (chlad, vysoké teploty, povětrnostní podmínky,...). Nevýhodou jsou často vysoké pořizovací náklady a omezený prostor.

Indoor pěstování konopí je extrémně nákladné, vyžaduje speciální pěstební světla a vysokou znalost a zkušenost pěstitele. Využívá se hodně pro pěstování léčebného konopí. Výnosy jsou v tomto případě maximalizované díky neexistenci vnějších vlivů.

Péče o rostliny konopí

Abychom se o rostliny technického konopí dobře starali, vyžaduje to už jistou zkušenost a dovednost. Základem je znalost jednotlivých fází pěstebního cyklu:

  • klíčení (3-10 dní) - vysévat lze i rovnou ven cca na konci dubna a začátku května (teplota by neměla klesnout pod 10 °C)
  • růst sazenice (2-3 týdny) - sazenice preferují teplotu 20 až 25 °C, v tomto období potřebují rostliny dostatek světla a růst můžete podpořit i vhodným hnojivem
  • vegetativní fáze (3-16 týdnů) - rostlina stále potřebuje hodně světla a hlavně bohatou zálivku
  • kvetení (8-10 týdnů) - nyní je nutné vlhkost hlídat, zálivku lehce omezit a hlídat si, aby květ nechytly plíseň, pro tvorbu květů rostliny potřebují dostatek fosforu a draslíku

Sklizeň a sušení technického konopí

Čas pro sklizeň přichází většinou v druhé polovině podzimu, tedy přelom října a listopadu. Jednoduchým ukazatelem pro sklizeň je mírná změna barvy rostliny na žlutou. Rostliny se sklízí buď zvlášť nebo postupně. Sušení je dobré na tmavém a suchém místě, stejně jako byste sušili jiné byliny. Sušíme zhruba při teplotě 18 až 20 °C a o relativní vlhkosti vzduchu 50 až 55 %.

Vidíte sami, že pravidla pro domácí pěstování konopí jsou z hlediska zákona poměrně snadné, mnohem těžší je rostlinu opečovat tak, aby nám opravdu přinesla odpovídající výnos.

cbweed-medailonek

Společnost Cbweed

Psal se rok 2017, když parta devíti kamarádů žijících v okolí italského města Forlì dostala společný nápad. Každý odborníkem na jinou oblast, ale všechny spojovalo jedno: vášeň pro konopí a nekonečné možnosti využití této úžasné rostliny.