Víte, proč jsou tak důležité Omega 3, 6 a 9? Získat se dají i z konopných semínek!

Vnímání tuků se v průběhu historie lidstva velmi měnilo. Dnes už víme, že tuky rozhodně nejsou jen strašákem, ale naopak nám mohou dodávat energii, zajistit zdraví kloubů i dobrý imunitní systém. Neplatí to ale o všech tucích a my musíme pátrat po těch kvalitních a správných. Zjednodušeně se dá říct, že těmi dobrými tuky jsou nenasycené mastné kyseliny Omega 3, Omega 6 a Omega 9. Pojďme se na tyhle látky podívat blíže a zjistit, jak je do těla dostat. 

Nenasycené a nasycené mastné kyseliny

Možná víte, že základním stavebním kamenem bílkovin jsou aminokyseliny. Tuky a oleje jsou zase tvořeny tzv. mastnými kyselinami, které v lidském těle mají důležitou roli, protože nám dodávají energii a mají vliv na mnohé procesy v našem organismu. Pokud chceme sledovat množství tuku v našem těle, musíme sledovat hladinu tzv. triacylglycerolu v krvi, protože tuky se v našem těle vážou na glycerol (odtud onen název). Je tedy jistě jasné, že hladina triacylglycerolu, zjednodušeně tukových částic, ve výsledcích našich krevních testů napovídá mnohé o stavu našeho srdce i cév.

Mastné kyseliny si pak můžeme rozdělit na nasycené a nenasycené. Pokud se na to podíváme z chemického hlediska, rozdílem je odlišná stavba. Čtyřvazbový atom uhlíku drží u nasycených mastných kyselin další čtyři atomy a tvoří tedy jen jednoduché vazby, v nenasycených drží jen tři atomy a u jednoho vzniká dvojná vazba.

omega-mastne-kyseliny-konopne-seminko

Zjednodušeně můžeme říci, že:

  • Nasycené mastné kyseliny jsou ty horší tuky, najdeme je především v živočišných zdrojích, jako je máslo nebo sádlo. Ale ani to neplatí vždycky, protože kokosový, palmojadrový a palmový olej jsou i přes rostlinný původ především zdrojem nasycených, tedy nezdravých, tuků.
  • Nenasycené mastné kyseliny jsou ty lepší tuky, najdeme je především v rostlinných zdrojích. A i tady je jedna výjimka, kterou je rybí olej. Už je nám tedy jasné, proč se tak mluví o důležitosti konzumace ryb. Nenasycené mastné kyseliny se pak dále dělí do tří skupina na: Omega 3, Omega 6 a Omega 9.

Za zmínku pak stojí ještě trans mastné kyseliny, což jsou tuky průmyslově vyráběné tzv. hydrogenací (laicky ztužováním) z levných rostlinných olejů. Tyto tuky jsou nejen nezdravé, ale dokonce přímo zdraví škodlivé: mají vliv na rozvoj nemocí oběhové soustavy a studie naznačují, že mají vliv i na nádorová onemocnění.

Omega 3, 6 a 9

Pojďme se nyní zaměřit na ony zdravé nenasycené mastné kyseliny a prozkoumat jejich přínosy pro lidské tělo. Chceme-li to opět uchopit chemicky, skupiny nenasycených mastných kyselin Omega 3, 6 a 9 se dělí podle toho, kde se vyskytuje ona zmíněné dvojná vazba uhlíku.

Pro nás jsou ale důležité hlavně, tzv. esenciální mastné kyseliny, což jsou mastné kyseliny, které si (jako většinu ostatních) nedokáže lidské tělo vytvořit samo z potravy. Proto je v naší stravě nutné dbát právě na dostatek těchto látek. Budeme-li konkrétní jedná se o:

  • Kyselinu linolovou patřící do skupiny Omega 6
  • Kyselinu alfa-linolovou patřící do skupiny Omega 3

Hlavní zrada je pak v tom, že narozdíl od Omega 6, které získáme poměrně snadno z většiny rostlinných olejů, zeleniny, ořechů, ale i drůbežího masa, Omega 3 najdeme v potravinách, které většina z nás konzumuje spíše zřídka. Jsou jimi například ryby, mořské řasy nebo některá semínka.

A aby to bylo ještě složitější, musíme také dbát na správný poměr Omega 3 a 6 v našem těle. Ideální buněčný poměr omega 3 ku omega 6 by měl být pod 1:5, ve skutečnosti ale většina Evropanů má poměr 1:15. A co je příčinou? Nadměrný příjem Omega 6, který nekompenzuje vysokým příjmem Omega 3. Nesprávný poměr Omega 3 a Omega 6 v naší stravě může způsobovat únavu, oslabenou imunitu, poškození kloubů i zhoršenou kvalitu kostí a celkově zrychlovat stárnutí organismu.

Jak získat esenciální mastné kyseliny

Vliv omega mastných kyselin na zdraví srdce je nám tedy už jasný a teď se musíme ještě přijít na to, odkud ony, zejména ty esenciální, zdravé tuky ve výživě získat. Skvělým zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou konopná semínka, lněná semínka, konopný olej, dýňová semínka a dýňový olej, vlašské ořechy či slunečnicová semínka nebo mořské řasy.

Když se zaměříme čistě na zdroje oněch zanedbávaných Omega 3 mastných kyselin, tak je dobré konzumovat ryby, jako jsou makrely, losos či tuňák. Známým zdrojem jsou také tresčí játra či konopná semínka. Mnozí volí také vhodné doplňky stravy.

Abychom přínos konopných semínek jako rostlinného zdroje potvrdili, prozkoumali jsme pro vás hned tři studie na téma konopné semínko jako zdroj omega 3, 6 a 9 mastných kyselin a potencionálně i vliv na zdraví našeho srdce. Všechny studie prokázaly, že pravidelná konzumace konopných semínek přispívá k vyváženému poměru omega 3, 6 a 9 mastných kyselin v těle, což je důležité pro udržení zdravého stavu a prevenci některých onemocnění.

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

Používáme ověření věku Adulto