Co víme, o syntetickém kanabinoidu HHC-P?

O syntetických kanabinoidech by se toho dala napsat spoustu a my jsme se také už mnohým z nich věnovali. Tentokrát bude řeč o tzv. HHC-P, což je v podstatě hydrogenová verze kanabinoidu HHC. Oproti HHC by měl být ale poněkud silnější a reakce na něj mohou být o dost intenzivnější. Stejně jako ostatní syntetické kanabinoidy je HHC-P poměrně nový a je dobré k němu přistupovat s jistou obezřetností. Na druhou stranu má podobně jako ostatní syntetické kanabinoidy i HHC-P vysoký léčebný potenciál díky vyšší afinitě a potenci na receptory CB1.

synteticky-kanabinoid-hhc-p

Co označuje pojem syntetický kanabinoid?

Kanabinoidy jsou látky přirozeně se vyskytující v přírodě, ale třeba i v organismu savců, tedy i člověka. Zdaleka nejtypičtější jsou pro rostliny konopí a aktuálně jich známe více než 100 druhů. Mezi nejznámější patří například CBD, CBG nebo THC. Kanabinoidy umí působit na endokanabinoidní systém člověka, což je komplexní systém v lidském těle využívající vzájemnou komunikaci díky vysokému zastoupení receptorů, a to receptorů CB1, které se nachází převážně v centrální nervové soustavě, a receptorů CB2, které se nachází v buňkách imunitního systému, orgánech a periferním nervovém systému.

Syntetické kanabinoidy rovněž působí na endokanabinoidní systém a tváří se jako kanabinoidy získané z přírody, ale ve skutečnosti jde o umělé sloučeniny, které nemají s přírodním konopím mnoho společného. První výzkumy ukazují, že mohou mít mnohonásobně vyšší účinky a navíc dokážou lépe interagovat s receptory CB1. A co to znamená? Na jednu stranu jsou účinky, a to ať už fyzické nebo psychické, syntetických kanabinoidů špatně předvídatelné a mohou vést k silné závislosti. Na druhou stranu je zde skutečnost, že mají vysoký léčebný potenciál, který ale zatím není jednoznačně prozkoumaný. 

Jak vzniká HHC-P?

Samotný HHC, tedy hexa-hydro-kanabinol vytvořil před více než sedmdesáti lety chemik Roger Adams v USA díky hydrogenaci, kdy ke klasickému THC přidal vodíkové molekuly. Určitě stojí za zmínku, že látky vzniklé hydrogenací mají vysokou odolnost proti termooxidačnímu rozkladu, tedy HHC je oproti THC odolnější a tolik mu nevadí teplo a UV záření.

Kanabinoidy se sice dělí na syntetické a přírodní. HHC je ale tak trochu mezi, a patří tedy do skupiny semi-syntetických. Samotná látka by šla syntetizovat přímo z konopí, ale ve velmi malém množství. Bylo by to proto nesmírně nákladné a nevýhodné. Reálně je proto na trhu dostupné pouze HHC vyrobené zmíněnou hydrogenací. Dnes se už navíc HHC vyrábí nejen z THC, ale i přímo z CBD.

Pak už byli vědci jen krůček od vzniku HHC-P, který má oproti původnímu HHC na alkalovém řetězci o dva atomy uhlíku navíc. To je také důvod, proč se dokáže efektivněji vázat na opakovaně zmíněné receptory CB1 a CB2. Účinky HHC-P jsou tak opravdu vysoké a hovoří se také o vysokém množství nežádoucích účinků.

Než se rozhodnete HHC-P vyzkoušet, je tedy důležité vědět, že se jedná o syntetický a psychoaktivní kanabinoid, který je strukturálně velmi podobný THC (delta-9-tetrahydrokanabinolu), a má proto vysoký potenciál ovlivňovat endokanabinoidní systém v lidském těle, což může mít různé účinky.

Nežádoucí účinky HHC-P

Všechny syntetické kanabinoidy mají jeden zásadní problém:  tváří se jako konopí, ale jejich původ a obsah je často velmi nejasný. Bohužel je běžnou praxí, že vznikají z různých netestovaných složek a vzhledem k nespecifikovanému obsahu a původu mohou obsahovat i vyloženě nebezpečné látky. Navíc se často jedná o látky, na nichž je možné získat silnou závislost.

Možné nežádoucí účinky HHC-P:

  • Nervozita a neklid
  • Psychóza
  • Bolesti na hrudi a migrény
  • Bušení srdce a zvýšený krevní tlak
  • Nevratné poškození jater
  • a další

Proč přesto všechno HHC-P nezavrhovat?

Mnohé syntetické kanabinoidy ještě čeká bedlivý průzkum léčebných vlastností. Ne jinak je tomu i u HHC-P a někteří vědci hovoří o nestandardním léčebném potenciálu, který by mohl být využit při léčbě psychických i fyzických problémů. Rozhodně je tedy ještě třeba počkat na vyřknutí závěrečného ortelu nad většinou syntetických kanabinoidů.

Používáme ověření věku Adulto