Proč jsou syntetické kanabinoidy nebezpečné?

Mluví se o nich jako o „syntetickém konopí“ a rozhodně nestojí za to si s těmito sloučeninami zahrávat. Syntetické kanabinoidy jsou totiž vytvořené tak, aby se tvářily jako kanabinoidy přírodního původu, ale ve skutečnosti je jejich obsah a také účinky diametrálně odlišné. Vážou se sice na stejné receptory jako například CBD, ale účinek je často mnohem silnější a nepředvídatelnější. Pokud tedy využíváte kanabinoidy jako přírodní léčbu či doplňky stravy, na ty syntetické rovnou zapomeňte!

Co jsou to syntetické kanabinoidy?

Nejprve si pojďme zopakovat, co jsou to vůbec kanabinoidy. Jedná se o látky, které se přirozeně vyskytují v přírodě, ale třeba i v organismu savců, tedy i člověka. Nejtypičtější jsou pro rostliny konopí a aktuálně jich známe více než 100 druhů. Nejskloňovanější bývají například CBD, CBG nebo nechvalně známé THC. Jejich cílem je působit na endokanabinoidní systém člověka a ovlivňovat tak mnohé procesy v lidském organismu. Vhodným užívám nám tak například CBD může pomoci od bolesti, nespavosti, stresu či problémy s váhou. Některé kanabinoidy ale mají na lidský organismus neblahý vliv a jsou psychoaktivní.

Syntetické kanabinoidy působí na stejnou část lidského organismu a tváří se jako kanabinoidy získané z přírody, ale ve skutečnosti jde o umělé sloučeniny, které nemají s přírodním konopím nic společného. Nicméně v endokanabinoidním sytému fungují podobně a vážou se na stejné receptory, které ale mohou stimulovat až stonásobně více než přírodní kanabinoidy. Účinky, a to ať už fyzické nebo psychické, jsou proto u syntetických kanabinoidů absolutně nepředvídatelné, a navíc mohou vést k silné závislosti. V kostce je tedy užívaní syntetických kanabinoidů obrovským zdravotním rizikem.

nebezpeci-syntetickych-kanabinoidu

Nebezpečí syntetických kanabinoidů

Syntetické kanabinoidy tvářící se jako konopí, zmínit můžeme například Spice nebo K2, mají často velmi nejasný původ a obsah, často vznikly z různých netestovaných složek a vzhledem k nespecifikovanému obsahu a původu mohou obsahovat i vyloženě nebezpečné látky. Navíc, jak už jsme zmiňovali a musíme znova, se jedná o látky, na nichž je možné získat silnou závislost.

Nespecifikovaný původ navíc napovídá, že hodně zlé mohou být i vedlejší účinky:

-       Nervozita a neklid

-       Psychotické stavy

-       Bolesti na hrudi a migrény

-       Bušení srdce a vysoký krevní tlak

-       Trvalé poškození jater

-       A další

Polosyntetické kanabinoidy

Zmínit musíme ještě tzv. polosyntetické (semi-syntetické) kanabinoidy, které sice jsou přírodního původu, ale jsou chemicky poupravené. A jak už asi tušíte, jsou proto opět velmi diskutabilní a komplikované. Na druhou stranu mají jistý léčebný a terapeutický potenciál, který zdůrazňují zejména jejich zastánci.

Jedním z nejznámějších polosyntetických kanabinoidů je Hexa-hydro-kanabinol, zkráceně HHC, který byl poprvé vytvořen v USA už před více než sedmdesáti lety chemikem Rogerem Adamsem díky hydrogenaci, kdy ke klasickému THC přidáme vodíkové molekuly. HHC tedy v našem těle rozvíjí podobný stav jako THC a jak dobře víme, THC přináší mnoho nežádoucích účinky, jako je například psychóza, závratě, úzkost, závislost či srdeční poruchy, a tím výčet nekončí. Z toho je tedy jasné, že ani polosyntetické kanabinoidy nejsou žádná výhra a jejich užívání je značně rizikové.

Legálnost syntetických kanabinoidů

A tady se zase dostáváme na tenký led, protože jak už plyne ze všech zmíněných informací, syntetické kanabinoidy jsou nebezpečné, mají často zcela neznámé složky, jsou návykové a mají spousty negativních vedlejších účinků. Přesto je dokážete poměrně snadno sehnat. Čím to je? Legislativa je v tomto případě nejasná a komplikovaná. Mnohé země proto syntetické kanabinoidy už zcela zakázaly, jinde se o tom zatím diskutuje a pohybují se tak trochu v šedé zóně.

Nicméně rozdíl mezi přírodními a syntetickými kanabinoidy už teď známe a dokážeme si jistě udělat jasný obrázek o tom, proč nepodstupovat toto nesmyslné riziko a raději se držet přírodních kanabinoidů, jako je CBD.

Kateřina Petríková

Kateřina je vystudovaná novinářka, velmi ráda píše o zdravém životním stylu, cestování a outdoorových aktivitách. Je také bakalářkou enviromentálních věd, praktikující jogínkou a milovnicí cestování a přírody.

    Používáme ověření věku Adulto